Edwin van Elk

''Het zit hem in de details''

Edwin van elk

“Met één been in de natuur, dat is Eschlanen II”, vertelt Edwin van Elk, hoofdarchitect bij EVE Architecten. “Het is niet zomaar een nieuwbouwproject. Het landschap en de natuur spelen een enorm grote rol bij het ontwerp van de woningen. Dat was zo in de eerste fase van het project en dat trekken we nu natuurlijk weer door.

 

Nóg belangrijker in deze fase is het dorpse karakter van de wijk. Hoe zorgen we ervoor dat de woningen aansluiten bij de sfeer van het oude dorp? Dat is nog best een uitdaging! Dit doen we onder andere door de woningen speels te plaatsen. En door details toe te voegen zoals kleuren en siermetselwerk. Het resultaat mag er zijn. De woningen zijn verschillend ten opzichte van elkaar, maar sluiten toch naadloos op elkaar aan. En hoe nieuw ook, ze passen precies bij het oude dorp Norg. Dorps wonen dus, maar dan met modern comfort.”

DORPS KARAKTER

“Norg is een typisch Drents esdorp”, vertelt Van Elk. “Met práchtige oude boerderijen. Hoe zorgen we ervoor dat deze nieuwe woningen daarop aansluiten? Uiteraard kijken we daarbij goed naar de vormgeving van de woningen. Maar ook de ligging is belangrijk. Daarom plaatsen we de woningen ‘gestrooid’. Dit betekent dat ze niet allemaal netjes naast elkaar liggen maar letterlijk op het landschap lijken gestrooid. Per slot van rekening liggen al die mooie boerderijen ook niet kaarsrecht naast elkaar. Het resultaat: een speels eindresultaat en een dorps karakter.”

 

HET ZIT HEM IN DE DETAILS

Net als in de eerste fase van Eschlanen vallen de woningen op door de details in het ontwerp. Van Elk: “De toekomstbestendige, twee-onder-een-kapwoningen hebben één woonlaag met een kap. Ze zijn niet allemaal hetzelfde. We maken drie blokken van twee woningen. Bij een blok zijn de woningen symmetrisch aan elkaar. Maar bij de andere twee blokken zijn de woningen verschillend. De een heeft een dwarskap, de ander een dakkapel. Van binnen hetzelfde, maar een andere, speelse uitstraling aan de buitenkant. De kap bij deze woningen is vrij sober, eigenlijk net als bij de oudere boerderijen. Maar de charme zit hem in het siermetselwerk. Rondom de deur en de kozijnen bijvoorbeeld.‘‘

 

Dit geldt ook voor de rijwoningen. Zij hebben twee bouwlagen met een kap. “Om hier niet een ‘standaard’ rijwoning van te maken, spelen we met kleur. We gebruiken twee kleuren baksteen en zorgen dat de huizen er verschillend uitzien. De een heeft een andere kleur baksteen tot aan de verdieping, de ander alleen de onderste rand bijvoorbeeld. Op de scheiding van de twee kleuren komt een betonband. De ene keer dus aan de onderkant, de andere keer bij de bovenverdieping.”

 

KNIPOOG NAAR DE OUDERE BOERDERIJEN

“Voor de rijwoningen aan de buitenrand hebben we een grote kap bedacht”, vertelt Van Elk. “Waarom? Dit is een dikke knipoog naar de oudere boerderijen, die vaak een kap tot bijna aan de grond hebben. We gebruiken bij deze woningen één kleur steen voor een ingetogen sfeer. Maar saai zijn ze zeker niet, alle woningen in een rij zien er namelijk anders uit. Kortom, voor alle woningen geldt: de gevels verschillen van elkaar en dat maakt dat je echt je eigen, unieke woning hebt.”

 

GROENE START

Meteen in het ontwerp worden groene hagen meegenomen. “Dit betekent dat er al begroeiing én eenheid is. We plaatsen lage hagen en groene Hedera hekwerken. De lage hagen geven openheid naar het openbare gebied, de Hedera hekwerken zorgen voor privacy in je eigen tuin.’’

 

VAN BUITEN NAAR BINNEN

De wijk zelf ligt midden in de natuur. “En dat wil je ervaren, ook als je binnen zit. Daarom hebben de woningen aan de voorzijde ramen tot aan de grond of een extra raamopening. En grote ramen in de achtergevel. Zo haal je buiten naar binnen.”

 

GENOEG TE KIEZEN

Meer ruimte? Of meer licht? Er zijn genoeg opties om je woning verder af te werken. “Je kunt kiezen voor extra dakramen, dakkapellen, een uitbouw en openslaande deuren”, vertelt Van Elk. “Ook de indeling van de woning kun je nog aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeur. Wat je ook kiest, het doet niets af aan het dorpse karakter van de wijk en de samenhang tussen de verschillende woningen.

 

Eschlanen II wordt echt een unieke plek om te wonen. In een comfortabel, nieuw huis. Midden in de natuur. En perfect passend bij het mooie dorp Norg. Wat wil je nog meer?