Norg: eeuwenoud esdorp

Authentiek en vol activiteiten

Norg is een veelzijdig esdorp. Het is oeroud: het bestaat al sinds het begin van de middeleeuwen. Dat geldt helemaal voor de essen en het nabijgelegen Norgerholt. Deze zijn al in de 8e en 9e eeuw ontstaan. Je vindt hier in de omgeving nog prachtige eeuwen­oude boerderijen! Norg heeft maar liefst vijf brinken. De brink was vroeger de plek waar ’s ochtends en ’s avonds het vee werd verzameld. Nu zijn het open grasvelden die samen met restaurants en winkeltjes gezellige dorpskernen vormen. Voor je dagelijkse boodschappen kun je terecht bij twee supermarkten en verder vind je een aantal gezellige winkels, cafés en restaurants in de oude dorpskern.

 

ACTIVITEITEN

Norg saai? Zeker niet, er gebeurt van alles! Een greep uit wat er te doen en te zien is:

 

Norgermarkten – juli

Vroeger werden de brinken gebruikt voor grote dieren­markten. Deze grote markten bestaan niet meer, op één jaarlijks evenement na: de Norgermarkten op de laatste zaterdag in juli. Het is een warenmarkt, maar er worden ook nog steeds paarden en pony’s verhandeld.

 

Feest4daagse – augustus

Elk jaar feest in Norg tijdens de Feest4daagse. Elke dag is er wat leuks te doen voor jong en oud. Vaste programma­items zijn de grote Vierkamp, spelle­tjes voor de jeugd en een fietstocht op zondagmiddag.

 

Veldslag om Norg – september

Avontuurlijk en sportief aangelegd? Ga de uitdaging aan! De Veldslag om Norg is een evenement voor mountainbikers. Je kunt meedoen aan een wedstrijd (100 km) of een toertocht (80 of 100 km).

 

Monumenten

Het belangrijkste monument in het dorp is de Sint­Margaretakerk aan De Brink. Niet te missen natuurlijk. De kerk is gebouwd in de 13e eeuw, maar de wijwaterbak en het doopvont zijn nog ouder. Ook de twee korenmolens, Noordenveld en De Hoop, staan er al lang. De Zwartendijksterschans is een verdedigings­bolwerk uit de 16e eeuw. Het beschermde de belang­rijkste verbindingsweg tussen Friesland en Drenthe. De schans bestaat uit een (meestal droge) gracht en vier bastions. Het is een van de weinige nog bestaande schansen uit de Tachtigjarige Oorlog.

 

OPENBAAR VERVOER

Norg beschikt over een goede busverbinding. Er zijn diverse bushaltes in en rondom het dorp te vinden. Vanaf hier ben je zo in omliggende plaatsen als Roden of Assen.